niedziela, 19 kwietnia 2015

ZAPIEKANY RYZ Z JABLKAMI I CYNAMONEM

Przypomnienie dzieciecych lat




Chyba kazdy choc raz w swoim zyciu jadl ryz z jablkami i zazwyczaj bylo to w latach dzieciecych. Ahh jak sobie przypomne te czasy, to mi sie cieplo na duszy robi . 
Duzo osob zapewne powie ,ze taki zapiekny ryz nie nadaje sie na obiaad, bo nie da sie nim najesc. Hmmm... zalezy kto co lubi . Niektorzy nie wyobrazaja sobie obiadu bez dodatku miesa tak jak np. moj tata. Ja staram sie urozmaicac i nie przekroczyc 3 obiadow miesnych w ciagu tygodnia. Na szczescie moj partner tez jest tego zdania, ze mieso nie musi byc codziennie, tylko raz na jakis czas.

Ohhh ale wracajac do tematu mojego dzisiejszego obiadu. Ponizej podaje przepis :)



SKLADNIKI:

-4 woreczki ryzu bialego ( moze byc rowniesz inny np. brazowy lub dziki)
-1 kg jablek
-1/3 soku z cytryny
-cukier
-cynamon
-maslo
-mleko (nie musowo)


SPOSOB PRZYGOTOWANIA:

Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Jablka myjemy, obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach.

Starte jablka doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem ( dobrze jest dosypywac cynamonu w malych ilosciach, wymieszac i sprobowac , bo mozna przesadzic )



Okolo 0,5 l mleka zagotowujemy z 2 lyzkami masla .

Gdy ryz bedzie lekko twardy odcedzamy go z wody i przekladamy do gotujacego sie mleka . 

Gotujemy ryz w mleku na malym ogniu okolo 2-3 minuty czesto mieszajac ( ryz wymieszany z mlekiem powinien byc gesty) . Po uplywie czasu , ryz wykladamy na sito i odsaczamy z nadmiaru plynu, studzimy.

Nastawiamy piekarnik na temp. 180 stopni.

Naczynie zaroodporne smarujemy maslem.

Wykladamy czesc ryzu a pozniej jablek i znow ryz, jablka i konczymy cieniutka warstwa ryzu (tak aby ledwie, ledwie przykryl jablka).


Posypujemy jeszcze raz cynamonem i cukrem.

Dodajemy kilka wiurek masla  i wsadzamy do piekarnika .

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach .






Taki zapiekany ryz mozna jesc sam lub ze smietana , smietana wymieszana z cukrem wanilinowym, dzemem.


ZYCZE SMACZNEGO !!




PS. Jezeli przypalil Ci sie garnek z ryzem, nie zalewaj go zimna woda. Oplucz go szybko, zgarnij przypalone resztki i popsikaj mocno plynem do czyszczenia kuchenek i zostaw na okolo 10 minut. Po uplywie tego czasu przetrzyj garnek szorstka stona gabki lub druciakiem. W razie potrzeby powtorz czynnosc . Po wyczyszczeniu sparz garnek wrzatkiem. 

Brak komentarzy: