Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami
Jeszcze kilka
miesięcy temu nie przepadalam za rybami .
Jedyne ryby jakie jadlam to rybe po grecku,
paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie).
Dopiero jak
wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna.
Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać się
zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym .
Wyszla bardzo delikatna i smaczna .
No !! i niech mi
ktos powie, ze zdrowe dania sa bez smaku
. Jeżeli ktos tak uwaza niech wyprobuje dzisiejszy przepis.
-ok. 800-1000 g
filetow rybnych ( może być mintaj, panga lub inna . Filety powinny być grube po
rozmrożeniu. Ja użyłam miruny )
- 250-300 g
pieczarek
-1 srednia cebula
-3-4 zabki
czosnku
-200 ml jogurtu
naturalnego
-oliwa z oliwek
lub olej
-sok z cytryny
-sol, pieprz,
tymianek
SPOSOB PRZYGOTOWANIA:
Filety rozmrazamy
, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny z 2 stron i przyprawiamy sola, pieprzem
i tymiankiem , zostawiamy na 15 minut.
Pieczarki kroimy
w plasterki , cebule kroimy w piorka , czosnek kroimy w plasterki .
Pieczarki i
cebule smażymy .
W natłuszczonym
naczyniu żaroodpornym ukladamy filety i kladziemy na nie plasterki czosnku .
Taka rybe
pieczemy w 160 st. C około 15 minut .
Po 15 minutach wyciagamy rybe, ukladamy na niej
pieczarki i polewamy całość jogurtem
naturalnym .
Wkladamy do
piekarnika i zapiekamy 20-25 minut w 170
st. C .
Tak przygotowana
rybe można podac z ryzem i surowka .
Smacznego
PS. Czas pieczenia zalezy od grubości fileta. Jeżeli
filety sa ciekie czas pieczenia skraca się , wiec obserwujmy rybe, gdy jest w
piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz