wtorek, 28 kwietnia 2015

Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami


Jeszcze kilka miesięcy temu nie przepadalam za rybami .
Jedyne ryby jakie jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie).
Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac  w kuchni, odkrylam  ze ryba jest smaczna.
Dzisiaj  ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym . Wyszla bardzo delikatna i smaczna .
No !! i niech mi ktos powie, ze zdrowe dania sa  bez smaku . Jeżeli ktos tak uwaza niech wyprobuje dzisiejszy przepis.



SKLADNIKI:
-ok. 800-1000 g filetow rybnych ( może być mintaj, panga lub inna . Filety powinny być grube po rozmrożeniu. Ja użyłam miruny )
- 250-300 g pieczarek
-1 srednia cebula
-3-4 zabki czosnku
-200 ml jogurtu naturalnego
-oliwa z oliwek lub olej
-sok z cytryny
-sol, pieprz, tymianek

SPOSOB PRZYGOTOWANIA:

Filety rozmrazamy , osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny z 2 stron i przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem , zostawiamy na 15 minut.
Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piorka , czosnek kroimy w plasterki .
Pieczarki i cebule smażymy .
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ukladamy filety i kladziemy na nie plasterki czosnku .
Taka rybe pieczemy w 160 st. C około 15 minut .
Po  15 minutach wyciagamy rybe, ukladamy na niej pieczarki i polewamy całość jogurtem  naturalnym .
Wkladamy do piekarnika i zapiekamy  20-25 minut w 170 st. C .


Tak przygotowana rybe można podac z ryzem i surowka .
Smacznego


PS. Czas  pieczenia zalezy od grubości fileta. Jeżeli filety sa ciekie czas pieczenia skraca się , wiec obserwujmy rybe, gdy jest w piekarniku. 

Brak komentarzy: